Aan de rand van de stilte: een historisch verhaal over de passie voor muziek

 
 

Longlist Thea Beckmanprijs 2015

Leestip van de Jonge Jury 2016

Korte inhoud

Parijs, 1843. De veertienjarige Patrice is de zoon van een klarinetbouwer. Hij bereidt zich voor op een muzikale carrière als eerste klarinettist bij de Opéra.

Een ontmoeting met Adolphe Sax, de Belgische uitvinder van de saxofoon, zet het leven van Patrice op zijn kop. Al bij de eerste klanken verliest hij zijn hart aan het nieuwe instrument en hij wil niets liever dan leerling worden bij Sax.

Maar zijn vader en de andere Parijse instrumentenmakers moeten niks hebben van de nieuwkomer uit België. Op allerlei manieren proberen ze Sax te dwarsbomen. Patrice wordt tot hartverscheurende keuzes gedwongen. Als hij zijn hart wil volgen, zal hij zijn opleiding, toekomst en zelfs zijn plek in zijn familie op het spel moeten zetten.

Feiten en fictie

Dit boek is een mix van dingen die wel en dingen die niet echt gebeurd zijn. Patrice en zijn beste vriend Jean en hun families heb ik verzonnen, net als de boekhouder Gérard en zijn dochter Madeleine.

Adolphe Sax zélf heeft natuurlijk echt bestaan en hij is echt de uitvinder van de saxofoon. Ook de andere instrumentenmakers, componisten, kunstenaars en musici in het verhaal hebben echt geleefd.

Waarom 'Aan de rand van de stilte'?

De titel van het boek heb ik niet zomaar gekozen. Die heeft alles te maken met de saxofoon. Het is namelijk een regel uit een tekst van Hector Berlioz, een klas-sieke componist en een vriend van Adolphe Sax. Berlioz beschreef het geluid van de saxofoon als volgt:

Zijn belangrijkste verdienste is volgens mij
de gevarieerde schoonheid van zijn toon,
nu eens ernstig, dan weer kalm, gepassioneerd,
dromerig of melancholisch, of onbestemd
als de zwakke echo van een echo,
het vage geklaag van de wind in de bomen,
of beter nog, als de mysterieuze vibraties van een klok,
lang nadat ze werd geluid.
Er bestaat, voor zover ik weet,
geen enkel ander muziekinstrument
met deze merkwaardige sonoriteit,
aan de rand van de stilte.

 

Adolphe Sax

Adolphe Sax werd op 6 november 1814 geboren in Dinant, België. Eind 1842 ging hij naar Parijs en begon er een instrumentenatelier. Hij had veel succes, en dat wekte de afgunst van de andere instrumentenmakers. Op allerlei manieren probeerden die hem dwars te zitten: arbeiders werden weggekocht, grondstoffen gestolen, spullen vernield en instrumenten vervalst.
 
Sax werd meerdere malen opgelicht, bedrogen en bedreigd, zijn atelier werd in brand gestoken en er werden zelfs pogingen gedaan om hem te vermoorden. Al deze dingen vind je ook terug in het verhaal, want Patrice maakt het als leerling van Sax allemaal van dichtbij mee en... hij wordt er zelf in zekere zin ook het slachtoffer van.