Van bij ons: de mooiste volksverhalen uit de 12 provincies

 
 

Met schitterende tekeningen
van Margot Senden

Hoe het begon

Een tijd geleden vroeg illustrator Margot Senden mij of ik mee wilde werken aan een boek met volksverhalen uit heel Nederland. De bedoeling was dat er twaalf verhalen in het boek zouden komen. Oude volksverhalen, maar opnieuw geschreven voor kinderen van nu, door twaalf verschillende schrijvers, die elk in één van de provincies woonden of er geboren waren. Margot zelf zou bij elk verhaal een illustratie maken.

Het klonk als een superleuk project, en ik zei dan ook gelijk ja. Ik ben geboren en opgegroeid in Noord-Brabant, maar ik woon nu al mijn halve leven in Zeeland. Het lag dus voor de hand dat ik het verhaal van Zeeland ging schrijven.

Het verhaal

Ik koos voor het beroemde verhaal van de zeemeermin van Westenschouwen. Een verhaal dat iedereen in Zeeland wel in één of andere versie kent. Het oude verhaal gaat ongeveer zo:

Vissers vinden een zeemeermin in hun netten. In plaats van haar vrij te laten, nemen ze haar mee naar huis, om haar tentoon te stellen. De man van de zeemeermin smeekt de vissers om zijn vrouw vrij te laten. De vissers weigeren. Daarop spreekt de zeemeerman een vloek uit, en het loopt niet goed af met het dorp waar de vissers wonen.

Achtergrond

Het dorp Westenschouwen bestond al in de Romeinse tijd - bijna 2000 jaar geleden. Rond 1475 was het dorp een belangrijke, rijke vissersplaats met een drukke haven.

Rond 1550 was er niets meer over van Westenschouwen. Het enige wat nog aan het dorp herinnerde, was de kerktoren.

Hoe kon een dorp dat eeuwenlang bestond binnen 75 jaar zomaar ver-dwijnen? De mensen in Zeeland weten het wel...Door de vloek van de zee-meerman! Al eeuwenlang wordt het verhaal over de zeemeermin van Westenschouwen doorverteld. Nu dus ook door mij, in een nieuwe versie. De personages Neelke, Bram en Bastiaan heb ik er voor dit boek bij verzonnen.

 

De andere verhalen

Behalve mijn verhaal over Zeeland,
staan er nóg elf prachtige verhalen in het boek

Groningen: Het mooiste meisje van Hunsingo, door Gonneke Huizing
Friesland: Het Dokkumer spookhuis, door Christien Boomsma
Drenthe: De verwoesting van Hunsow, door Chris Vegter
Overijssel: De schim met het rode haar, door Joke Eikenaar
Gelderland: De witte wieven van Zwiep, door Marcel van Driel
Utrecht: Het monster van Utrecht, door Joke Reijnders
Noord-Holland: Karma op de Zanddijk, door Suzanne Buis
Zuid-Holland: Drie koperen penningen, door Femke Dekker
Flevoland: De motketel van Schokland, door Marion van der Kleij
Noord-Brabant: Het wonder van Slot Duyvebode, door Pimm van Hest
Limburg: De juffer zonder kop, door Li Lefébure
 
 
 
 

'Van bij ons' kwam midden in coronatijd uit.
De presentatie moest dus online, maar het was daarom niet minder een feestje! Bekijk het filmpje hier. De presentatie begint op 1:33.

Beeld: uit 'Van bij ons', copyright Margot Senden