De serie Z.E.S.: zes kinderen, zes boeken, zes spannende speurtochten

 
 
 

Het spook van de vuurtoren

Dik tegen haar zin is Amber verhuisd van de stad naar het kustdorp Zandplaat. Haar moeder heeft er een oude vuurtoren gekocht en wil daar een museum van maken. Amber verveelt zich dood en mist haar vrienden. Dan leert ze Daan kennen, een jongen uit het dorp. Hij beweert dat het spookt in de vuurtoren. Amber gelooft er eerst niets van. Maar dan beginnen er wel heel vreemde dingen te gebeuren.

 

Het vergeten graf

Oom Rens, een broer van Daans moeder, is gestorven. Daan ontdekt op het kerkhof het graf van een jongen met dezelfde achternaam als zijn moeder en oom Rens. Als Daan zijn moeder vraagt of deze Nico familie is, reageert ze heel vreemd. Net als alle andere mensen bij wie Daan de naam Nico Dijselhof laat vallen. Waarom? Samen met Amber, Lars, Izmet, Margot en Gina probeert Daan het familiegeheim te ontrafelen.

 
 

De villa in de duinen

In de duinen van Zandplaat staat een oude villa al jaren leeg. Er wordt verteld dat die zal worden afgebroken. Op een dag ontdekt Margot een oud vrouwtje in de villa, Doortje. Zij vertelt Margot over vroeger en waarom ze naar de villa is teruggekeerd. Margot besluit haar te helpen. Maar dan gebeurt er iets akeligs met Doortje... Samen met Amber, Gina, Lars, Izmet en Daan probeert Margot uit te zoeken wie hierachter zit.

 

Een geheim achter glas

Lars houdt een slaapfeestje voor zijn verjaardag. Samen met zijn vrienden mag hij een nachtje slapen in een bungalow op het vakantiepark van zijn ouders. 's Nachts wordt in het huisje naast het hunne ingebroken. In de dagen daarna volgen nog meer inbraken. Maar er wordt niets gestolen, alleen wordt telkens alles over-hoop gehaald. Lars en zijn vrienden proberen uit te zoeken wie het op het park voorzien heeft en waarom.

 
 

De verboden bunker

Izmet ontdekt bij toeval een oude, vervallen bunker in de duinen. ln de bunker staat een oude fiets. Hij neemt de fiets mee naar huis om hem op te knappen. Dan ontmoet hij een vrouw die de fiets herkent. Izmet, Amber, Lars, Daan, Margot en Gina willen haar graag helpen om uit te zoeken hoe de fiets in de bunker is terechtgekomen. Maar daarmee rakelen ze een oude zaak op die sommige mensen liever geheim houden...

 

Het verdwenen geweer

Gina vindt in de tuin een verroest koekblik met een geheimzinnige inhoud. Daaruit blijkt dat lang geleden iemand is veroordeeld voor iets wat hij niet heeft gedaan. Gina, Margot, Amber, Lars, Izmet en Daan proberen uit te zoeken wat er echt is gebeurd. Hun onderzoek brengt hen naar een grappige kunstenares en naar een groep kermismensen. Bij die laatsten veroorzaakt hun nieuwsgierigheid flink wat onrust.

 

Een klein stukje uit 'De verboden bunker'

'Hallo!' schreeuwt Izmet voor de zoveelste keer. 'Halloooo!'
Zijn woorden lijken weg te waaien in de wind. Er is niemand op het verlaten stukje strand. De bewolking lijkt zwaarder en donkerder dan vanochtend, alsof er elk moment een regenbui uit kan plenzen. Ook de wind is nog aangewakkerd. Gelukkig heeft hij, voordat hij over de omheining klom, handenvol zand op zijn vlieger gelegd, zodat die in elk geval niet zal wegwaaien.
Bezorgd kijkt Izmet naar de zee. Die komt steeds dichterbij. Hij weet dat dit stukje strand bijna helemaal onderloopt bij hoog water. Hij hoopt maar dat hij gevonden wordt voor het zover is. Stel je voor dat al zijn spullen in zee verdwijnen!
'Halloooo!' roept hij nog een keer zo hard hij kan. 'Kan iemand mij helpen?'

Beeld: uit 'De verboden bunker', copyright Wouter Tulp.